Voel je je ondanks al je successen soms als een bedrieger die op het punt staat ontmaskerd te worden?
Je bent niet de enige. Veel succesvolle mensen worstelen met het gevoel dat ze eigenlijk niet goed genoeg zijn. Dit wordt het imposter syndroom genoemd ook wel bekend als het bedriegerssyndroom.
Laten we samen ontdekken hoe je deze twijfel kunt overwinnen.
Je bent beslist niet de enige. Sterker nog, onderzoek laat zien dat ongeveer een kwart van de mensen regelmatig met dit gevoel worstelt. Het imposter syndroom is een fascinerende mix van persoonlijkheidstrekken die zowel mannen als vrouwen raakt.
Wat er eigenlijk gebeurt, is een soort cognitieve dissonantie: je bent allang gegroeid, ontwikkeld, succesvol op je eigen manier maar ergens blijft dat oude zelfbeeld kleven dat je niet goed genoeg zou zijn. Alsof je innerlijke systeem nog niet heeft meegekregen dat jij inmiddels allang op een ander level speelt. Je huidige zelf klopt wél, maar dat oude stemmetje blijft volhouden van niet.
En dus leg je de lat torenhoog. Je twijfelt aan complimenten, schuift je successen weg met een “ja maar…” en werkt jezelf uit de naad om dat kritische stemmetje voor te blijven. Misschien herken je ook waar het vandaan komt: een jeugd waarin presteren, aanpassen of ‘je best doen’ centraal stond. Ouders die veeleisend of overbezorgd waren, leerden je onbewust dat je pas iets waard was als je iets presteerde.
Je bent mogelijk beloond voor hard werken en het pleasen van anderen, en bent gaan geloven dat perfectie de enige route is naar erkenning. Maar die route is vermoeiend. En oneerlijk. Want de waarheid is: je bent allang genoeg.
Stel je voor dat je die oude overtuigingen niet meer hoeft te dragen. Dat je gewoon jezelf mag zijn, mét fouten, met twijfels, maar ook met rust, vrijheid en plezier.
Dat is precies waar ik je bij help. Niet om méér je best te doen, maar om de spanning los te laten. En om opnieuw af te stemmen op wie je echt bent.
Bij mensen met dit syndroom blijft de overtuiging dat je niet goed genoeg bent voortdurend aanwezig.
Je kunt je werk tot in de puntjes voorbereiden en veel lof ontvangen, maar dat is vaak slechts een tijdelijke bevestiging. Uiteindelijk schrijf je je succes toe aan toeval, geluk of zelfs manipulatie.
De gevolgen? Die zijn reëel. Veel mensen ontwikkelen een burn-out, omdat ze hun onzekerheid proberen te bestrijden door overmatig hard te werken. Anderen leggen de lat juist onnodig laag om hun omgeving te blijven verbazen of uit angst om ontmaskerd te worden.
Het imposter syndroom kent verschillende kenmerken. Ervaring leert dat niet iedereen dezelfde symptomen heeft, en dat maakt elke hulpvraag uniek. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende signalen.
Herken je deze symptomen?
– Je denkt dat je je succes niet verdient, ook al krijg je positieve feedback van anderen.
– Je bent bang dat mensen erachter komen dat je het eigenlijk niet zo goed weet als zij van je verwachten.
– Je vermijdt uitdagingen omdat je bang bent om te falen.
– Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen en denkt dat zij beter of slimmer zijn.
– Complimenten maken je ongemakkelijk; je twijfelt of ze wel oprecht zijn.
– Je streeft altijd naar perfectie en vindt het moeilijk om jezelf rust te gunnen.
– Je viert je successen niet, omdat je alweer bezig bent met de volgende uitdaging.
– Je werkt hard om je onzekerheid te verbergen, wat je soms tot een workaholic maakt.
– Je stelt taken uit omdat je niet weet waar je moet beginnen, of omdat je bang bent om te falen.
– Je hebt een laag zelfvertrouwen, vindt jezelf niet goed genoeg en bent streng voor jezelf. Je ziet vooral je zwakke punten.
Herken je jezelf in de symptomen? Weet dat je écht niet alleen bent. Ook ik hoor soms nog ergens in de verte dat onzekere stemmetje opkomen, met de vraag: ‘Wat nu als…?’
Die angst om ontmaskerd te worden is iets dat velen van ons ervaren maar het hoeft niet zo te blijven. Stel je eens voor: een leven waarin je met zelfvertrouwen je doelen nastreeft, waarin je nieuwe uitdagingen zonder angst aangaat, en volop geniet van je successen terwijl je leert van je fouten. Dat is absoluut mogelijk.
Als therapeut en coach help ik je om de wortels van jouw onzekerheid te ontdekken en je zelfvertrouwen een flinke boost te geven. Wat kun je verwachten?
– Je leert jezelf te accepteren zoals je bent, met al je sterke en zwakke punten, en beseft dat je juist goed bent zoals je bent.
– Je ontdekt hoe je beter kunt omgaan met feedback, zonder dat het je zelfbeeld aantast.
– Je gaat duidelijke grenzen stellen, zonder dat schuldgevoel je tegenhoudt.
– We ontwikkelen gezonde manieren om met stress en paniek om te gaan.
– En misschien wel het allerbelangrijkste: je krijgt vertrouwen in je eigen vaardigheden en talenten.
Het is tijd om dat stemmetje in je hoofd het zwijgen op te leggen. Samen kunnen we werken aan een sterker zelfbeeld, zodat jij de wereld kunt laten zien wie je echt bent.
Wil je leren hoe je dat vervelende gevoel kunt loslaten en met meer zelfvertrouwen door het leven kunt gaan? Neem dan contact met me op ik help je graag op weg!